Friday, June 17, 2011

Dunia Digital dan Dunia Realiti...

50th..

Dunia digital adalah dimana terdapat dimensi yang di penuhi dengan data-data yang berjuta-juta digit dan bahagian.. Secara mudahnya, ia adalah dunia komputer.. Zaman sekarang, siapa yang tidak mempunyai memory di dunia digital.. bukan? Contohnya, gambar2 lama, video2 dan juga lagu yang mungkin dari zaman batu lagi.. hahaha..

Apa yang aku nak cuba sampaikan disini, dunia realiti dan digital bagai kian memerlukan antara satu sama yang lain.. Kalau aku, aku pasti tak boleh hidup kalau Hard Disc aku hilang.. Kerana semua hidup aku terdapat dalam Hard Disc tue.. Sesuatu harta peribadi yang sangat berharga milik aku..

Sebenarnya aku tulis post ini sebab aku nak ceritakan serba sedikit tentang exHDD atau external Hard Disc Drive.. Bende alah ini baru aku sedar tersangat-lah penting semenjak aku mula terlibat dalam bidang photography dan pc aku dahulu kerap di format..

exHDD adalah HDD yang sama terdapat dalam pc atau laptop.. cuma ia berada diluar.. Interface yang selalu digunakan adalah USB 2.0.. tetapi sekarang terdapat interface yang lebih laju iaitu USB 3.0 dan juga eSATA.. capacity exHDD kian meningkat dan harga-nya makin murah..

Disini aku boleh kaitkan antara digital dan realiti.. Apabila nilai wang makin tinggi maka kos sara hidup juga turut meningkat.. Begitu juga digital, harga HDD ber-kapasiti besar kian murah, tetapi saiz memory digital sekarang makin besar.. Contohnya, dengan kehadiran video HD, ia memakan saiz yang banyak..

hurmmm... aku sanggup bunuh diri kalau exHDD aku hilang..:P
maaf sebab post kali nie panjang.. aku tahu tak akan ada sesiapa yang akan bace post nie, sebab panjang sangat.. aku tulis post nie sementara nak menunggu file ber saiz 360GB habis transfer.. tambah lagi, aku tengah mencuba untuk menulis post dengan menggunakan BMT.. apa tue? Bontot Melayu Terakhir? LioL.. :P

hahaha..

BMT = Bahasa Melayu Tinggi.. :D

sekian.. Assalammualaikum.. Jage Diri semua... :{D

9 comments:

zahirahharyati said...

KALI PERTAMA NAZRIS AGAK PANJANG! SUKA SUKA. TERUSKAN MENULIS WEI!

Mr. Ri | CheArie said...

hahaha... thnx2...:D
sebab korang jugak kut...:P

▽mirul ▽dlan said...

LIKE komen zahirah.. haha

▽mirul ▽dlan said...

+ aku setuju.. aku pun nnty nak beli gak exHDD tuk laptop nieh.. haha

Mr. Ri | CheArie said...

yup! kau patut beli... sebab aku baru beli td..:P

nasyira said...

BONTOT MELAYU TERAKHIR?
nazri ke tu?
hahaha...
aku baca le post korang.. :D

Mr. Ri | CheArie said...

hahaha... mane de...
thnx2..:D

S.Nadhir said...

Ohhh, semalam aku gi Courts yg baru tu amd aku nampak exHDD tu. nak beli tapi takde duitt. U:

Mr. Ri | CheArie said...

brape ringgit?
aku gi lowyat... letih jer.. haish...


kau akan balas ker ? hahaha

Popular Posts

Search This Blog