Thursday, November 3, 2011

Sembahyang..

61th....

ok.. lagi 5 hari untuk mengulang kaji dan lagi 6 hari SPM akan bermula..
sebagai umat islam, kite perlulah memperbanyak amalan kita..
sempurnakan 5 waktu.. dan sembahyang2 sunat..
nescaya, Allah akan permudahkan ujian kita terutama masa SPM nnt..


Aku nak tulis blog hari ni bukan nak cerita pasal bende klise..
aku nak cerita pasal kewajiban kita mengajak orang sembahyang..
aku sedar sangat, aku nie bukannya alim mana pon nak cakap pasal
benda nie..

aku tulis bende ni sebab aku selalu menghadapi masalah ni..
masalah nya sekarang, macam mana nak ajak orang tanpa membuatkan
dia fikir negatif..

contoh ayat aku selalu tanya..
"kau dah sembahyang belom?"
dalam otak dia mesti, "ciss! kau ingat kau tu alim sangat ke nak ingat kan aku?"
atau pon, "ciss! aku tahu la nak sembahyang, tak yah nak ingatkan aku pon xpe.."
atau mungkin, "ciss! kau ingat aku nie jenis yang tak sembahyang ke ape?!"

semua ni mengundang buruk sangka je..( bagi aku la )
padahal tujuan aku simple je, dah menjadi kewajiban aku untuk mengajak..
tapi.. bila fikir balik, mungkin cara aku salah..
haha..

mungkin aku patut cuba cakap macam nie,
"aku nak pergi sembahyang, nak ikut?"
atau, "aku nak pergi sembahyang ni, kau dah ke belom? klau blom jom lah sekali.:D "
(jngn lupe letak smiley :P )
hahaha.. aku cakap nie dua-dua boleh.. msj boleh, perbualan pon boleh..

kalau aku, bila oarang msj mcm ni,
"k la, nak sembahyang jap..bye.."
aku akan paham sendiri, "owh, aku tak lagi..."
so pergi la tunai kan.. hahaha...

aku tulis entry nie bukan nak cakap atau berlagak yang aku complete 5 waktu pon..
aku sentiasa tinggal subuh kut..
alasan? sebab aku tak hafal doa qunut.. *serius malu*..
adoih...

memang la orang akan fikir lain, aku pon kadang-kadang
terfikir negatif 5saat bila orang ajak aku sembahyang..
terutama bila aku tengah sembang dengan perempuan..
malu la, mesti si perempuan tu ingat aku nie pergi smbhyg sbb si nyotnyot ni ajak, bukan sbb aku nak buat..
klau aku nak ajak orang, dan orang tu tengah khusyuk bersembang, aku akan bisik dekat die..
*adoih.. mcm bangge la pulak*
*istighfar... istighfar*

bende nie kewajiban kita la nak ajak orang..
klau bukan kita, siapa lagi...

Assalammualaikum...

p/s ;; aku harap tidak ada siapa yg terasa hati dengan entry nie...klau ade , aku mintak maaf sangat2.. tak ada niat langsung...

p/s ;; aku rasa aku tak patut berlagak mcm aku alim, padahal tak pon..

4 comments:

▽mirul ▽dlan said...

buat sign *angkat takbir* < ni cara aku.. muhehe..

Mr. Ri | CheArie said...

bagi aku kan, nak ajak sembahyang nie tak boleh direct...
org akan sakit hati.. haha..
aku rase ar..

tipu la klau kau xpenah rase..
tersinggung atlease siket,
bile org ajak kau, waktu kau tengah khusyuk bersembang? kan kan? hahaha

Anonymous said...

okay nice entry naz..
xpe, amar makruf nahi mungkar allah akan permudahkan. nice intention dude, keep on doing that ;)

nasyira said...

nak nasihatkan org suruh g sembahyang bukan senang, kadang² aku pun sendiri tak berani nak suruh kawan/family aku sembahyang. aku rasa kau kena betul² berani utk nasihatkan orang. yela, nak ajak org kearah kebaikan pun ada ujiannya. kau kena kuat ;)

Popular Posts

Search This Blog